13 Ιαν 2009

Ίδρυση της βιβλιοθήκης

(κείμενο που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο τον Ιούνιο 2001)

H Bιβλιοθήκη του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς

Νέο χώρο απέκτησε απ’ αυτή τη σχολική χρονιά , Σεπτ. 2000-Ιούν.2001, η εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς. Είναι ο χώρος της «Σχολικής Βιβλιοθήκης», κάτι εντελώς καινούριο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!
Δηλαδή: Απ’ αυτή τη σχολική χρονιά το 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς είναι ένα από τα 500 Γυμνάσια-Λύκεια της χώρας στο οποίο ιδρύθηκε, οργανώνεται και λειτουργεί Σχολική Βιβλιοθήκη, σε χώρο 100 τ.μ., εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μέσα.
Πρόκειται για εφαρμογή σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας. Περιέχει 6.000 βιβλία, CD, CD ROM ,οπτικοακουστικά μέσα και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου για να βρουν το κατάλληλο βιβλίο κάθε φορά ή για να συνδεθούν με το Διαδίκτυο (Internet) για περισσότερες πληροφορίες. Οργανώνεται και λειτουργεί με την ευθύνη επιμορφωμένης υπευθύνου καθηγήτριας.
Εκτός από τα λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία οι μαθητές δανείζονται, υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία που βοηθούν τους μαθητές, στα μαθήματά τους και στις εργασίες τους. Επίσης βιβλία που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών(μουσική, ζωγραφική, αθλητισμό κινηματογράφο, θέατρο κ.ά.) Και βεβαίως βιβλία για τους καθηγητές τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πρόσθετο υλικό για το αντικείμενο της διδασκαλίας τους ή για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας .
Αρκετές φορές το μάθημα έγινε στο χώρο της βιβλιοθήκης, όπου χρησιμοποιούνταν κάθε φορά υλικό σχετικό με την ενότητα που διδάσκονταν.
Στο χώρο της έγιναν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αφιερώματα: π.χ. για τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Εργατική Πρωτομαγιά κ.ά.
Ακόμα εκθέσεις βιβλίων ανάλογα με την επικαιρότητα (εθνικές επέτειοι) ή με τα μαθήματα (π.χ. Ανατολικοί πολιτισμοί, Μινωικός πολιτισμός, Αναγέννηση)
Οι μαθητές γέμιζαν τη βιβλιοθήκη σε όλα τα διαλείμματα, αλλά και σε κάποια κενά τους. Αγάπησαν το χώρο, έγινε ο χώρος τους.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς Σεπτ.2000-Μάϊο 2001 δανείστηκαν 980 βιβλία… (σύνολο μαθητών=200).
Βέβαια και η πιο μεγάλη βιβλιοθήκη πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζεται με νέα βιβλία που μας πλημμυρίζουν καθημερινά.
Όσοι νοιάζονται για την ίδια υπόθεση (δηλ. πώς θα φέρουμε κοντά στα παιδιά μας όσο γίνεται περισσότερα βιβλία…) μπορούν να βοηθήσουν τη βιβλιοθήκη αυτή για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο ρόλος της.
Ο Διευθυντής του σχολείου και ο σύλλογος των καθηγητών αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι με το θεσμό της Σχολικής Βιβλιοθήκης, η οποία έχει αναβαθμίσει το σχολείο με το τόσο πλούσιο και αξιόλογο υλικό που περιέχει.
Έχει δώσει στο σχολείο μια πρωτόγνωρη ζωντάνια.
Ο Διευθυντής και
Ο Σύλλογος των Καθηγητών

Δεν υπάρχουν σχόλια: