16 Φεβ 2010

Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι

Η λογοτεχνία στο ραδιόφωνο

(Από το ημερολόγιο της βιβλιοθήκης
Σχολικό έτος : 2005-2006)

Στο πρόγραμμα αυτό πήραν μέρος 16 μαθητές του σχολείου.
Δύο μαθητές από την Α΄ τάξη, δύο από τη Β΄ τάξη και δώδεκα από τη Γ΄ τάξη του Γυμνασίου.
Οι συναντήσεις γινόταν κάθε Παρασκευή, μετά τη λήξη των μαθημάτων, στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης.
Μετά από συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, σχετικά με βιβλία που θα παρουσιάζαμε από το ραδιόφωνο, αποφασίσαμε τα εξής: Με τα παιδιά της Γ΄ τάξης να παρουσιάσουμε βιβλία των συγγραφέων που φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας το Νοέμβριο (Δημήτρη Παπαχρήστο και Γιώργο Σταματόπουλο). Με τα παιδιά της Β΄ τάξης να παρουσιάσουμε αγαπημένα τους βιβλία και με τα παιδιά της Α΄ τάξης το βιβλίο του Κυριάκου Ντελόπουλου «ο Άκης και οι άλλοι».
Και φτάσαμε στο Φεβρουάριο, οπότε πραγματοποιήσαμε την πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή. Για τεχνικούς λόγους δεν μπορέσαμε να πάμε στο ραδιοφωνικό σταθμό (ράδιο-Καστοριά) και να γίνει ζωντανή εκπομπή. Επισκεφθήκαμε όμως το σταθμό για να γνωρίσουν τα παιδιά πώς λειτουργεί. Έτσι ηχογραφήσαμε στο σχολείο όσα θα παρουσιάζαμε.
Και η πρώτη εκπομπή διαμορφώθηκε ως εξής : Τέσσερα παιδιά της Β΄ τάξης παρουσίασαν, συζητώντας, αγαπημένα τους βιβλία. Στη συνέχεια δέκα παιδιά της Γ΄ τάξης παρουσίασαν βιβλία των Δημήτρη Παπαχρήστου και Γιώργου Σταματόπουλου, και πάλι συζητώντας για το περιεχόμενό τους. Διαβάστηκαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα των έργων αυτών. Και βεβαίως ακούγονταν και αγαπημένα τραγούδια.
Μετά το Φεβρουάριο αρχίσαμε να διαβάζουμε το έργο του Κυριάκου Ντελόπουλου «ο Άκης και οι άλλοι».
Είχε προηγηθεί (τον Οκτώβριο 2005) στην Αθήνα συνάντησή μου με το Συγγραφέα του βιβλίου. Τον ενημέρωσα για τη δραστηριότητά μας αυτή και συζητήσαμε αρκετά για τις σχολικές βιβλιοθήκες.
Το Μάιο 2006 πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη εκπομπή η οποία είχε το εξής περιεχόμενο : Δύο παιδιά της Β΄ τάξης παρουσίασαν συζητώντας το βιβλίο και το συγγραφέα και δύο της Α΄ τάξης διάβασαν κάποια κεφάλαια του βιβλίου, τα οποία είχαμε επιλέξει.
Ήταν μια θετική εμπειρία για τα παιδιά, αλλά και για μας. Πιστεύουμε ότι αναλαμβάνοντας αυτό το σοβαρό ρόλο, δηλαδή την παρουσίαση βιβλίων, ένιωσαν υπεύθυνα, αφού αυτό θα είχε δημόσιο χαρακτήρα. Συνειδητοποίησαν ότι έχουν δικαίωμα-υποχρέωση να προσφέρουν στην τοπική κοινωνία. Ενισχύθηκε η αυτοπεποίθησή τους.



(το τραγούδι στο τέλος είναι "το τραγούδι της τιμής" του Θανάση Γκαϊφύλλια.
θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα κομμάτια της εκπομπής)

η εκπομπή άρχιζε με το τραγούδι του Διονύση Τσακνή
"φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι"

1 σχόλιο:

kariatida62 είπε...

Ιωάννα μου! Είσαι η 65η bloggoφίλη μου και γω δεν έγραψα ούτε μια μικρή λεξούλα για σένα! Για την προσπάθεια που κάνεις στο σχολειό σου...συμπάθα με, η επικοινωνία μας ηταν μικρή και σε λησμόνησα!
Ευχαριστώ όμως που με θυμήθηκες εσύ και ήρθες να μου πεις το αντίο!
Συνέχισε με την υπέροχη προσπάθειά σου ... νοερά θάρθω στην συνάντησή σας!
Νάσαι καλά...και σ'ευχαριστώ πολύ!