16 Ιαν 2009

Από την Τηλεόραση στο Βιβλίο

Σχολικό έτος 2002-2003
Η δραστηριότητα αυτή παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2005 στην Ελληνική Ραδιοφωνία (ΝΕΤ,105,8), στην εκπομπή του Δημήτρη Παπαχρήστου "εκ των υστέρων".


Στο πρόγραμμα αυτό εργαστήκαμε με 28 μαθητές από όλες τις τάξεις. Επιλέξαμε αυτό το θέμα, γιατί είναι γνωστό ότι : 1) Η τηλεόραση απορροφά πολύ τα περισσότερα παιδιά, όμως δεν ξέρουν πώς να τη χρησιμοποιούν και 2) δεν αγαπούν και τόσο το βιβλίο, αφού δεν είναι ενημερωμένα, όσο πρέπει, για την αξία του, αλλά και δεν ξέρουν τους τρόπους με τους οποίους θα οδηγηθούν στο καλό βιβλίο.

Πώς δουλέψαμε :
Οι συναντήσεις γινόταν στο χώρο της σχολικής βιβλιοθήκης. Ψάξαμε στα ράφια της και συγκεντρώσαμε βιβλία σχετικά με την τηλεόραση και το διάβασμα. Αφού τα ξεφυλλίσαμε ξεχωρίσαμε 7 από αυτά, τα οποία εκτιμήσαμε ότι θα μας βοηθήσουν. Τα βιβλία είναι :

1) Από την Τηλεόραση στο Βιβλίο (Κριστίνα Λαστρέγκο-Φραν. Τέστα)
2) Τηλεόραση, ένας ξένος στο σπίτι (Μαρί Γουίν)
3) Το παιδί στη χώρα των βιβλίων (Μάρθα Καρπόζηλου)
4) Το βιβλίο των βιβλίων (Κυριάκος Ντελόπουλος)
5) Βιβλίο και Επικοινωνία (Διαμαντής Μπασάντης)
6) Τα παιδιά ως αναγνώστες (Τζων Σπινκ)
7) Να δώσουμε στα παιδιά την όρεξη για διάβασμα (Κριστ.Ποσλάνιεκ)

Στο 1ο , «Από την Τηλεόραση στο Βιβλίο», με υπότιτλο «Πώς διαβάζεται» η τηλεόραση, πώς «χρησιμοποιούνται» τα βιβλία», βρήκαμε
ερωτηματολόγιο το οποίο επεξεργαστήκαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Συζητούσαμε τα ερωτήματα και τους δίναμε τη μορφή που κρίναμε εμείς ότι θα είναι η πιο αποτελεσματική για την έρευνα που αποφασίσαμε να κάνουμε στο σχολείο μας. Συγχρόνως σχολιάζαμε σκίτσα - που βρήκαμε στα παραπάνω βιβλία ή σε εφημερίδες και περιοδικά - με τα οποία τονίζονται τα αρνητικά της τηλεόρασης και τα θετικά του διαβάσματος βιβλίων. Ακόμα σχολιάζαμε και κάποιες ειδήσεις, που έφερναν τα παιδιά, σχετικές με το θέμα μας.
Και αφού το θέμα μας ήταν «Από την Τηλεόραση στο Βιβλίο», ψάξαμε στη βιβλιοθήκη μας και βρήκαμε βιβλία που έγιναν σειρές στην τηλεόραση ή κινηματογραφικές ταινίες. Τα βιβλία αυτά τα εκθέσαμε στη βιβλιοθήκη μας και τα προτείναμε για διάβασμα στα παιδιά του σχολείου
Όταν το ερωτηματολόγιο-έρευνα πήρε την τελική μορφή, το Μάρτιο, μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές του σχολείου, οι οποίοι το απάντησαν
Στη συνέχεια επεξεργαστήκαμε τα απαντημένα ερωτηματολόγια και οδηγηθήκαμε σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία ανακοινώθηκαν στους μαθητές.
Με όλα αυτά προσπαθήσαμε να προβληματίσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά έτσι ώστε να μάθουν πώς «διαβάζεται» η τηλεόραση και πώς «χρησιμοποιούνται» τα βιβλία.

Συμπεράσματα από το ερωτηματολόγιο-έρευνα στο οποίο απάντησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου.




Τηλεόραση :
Τα περισσότερα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, βλέπουν τηλεόραση επειδή τους ενδιαφέρει μια εκπομπή, αλλά και επειδή τους αρέσει να βλέπουν, ενώ λίγα είναι εκείνα τα παιδιά που βλέπουν, γιατί δεν ξέρουν τι άλλο να κάνουν.
Από τα παιδιά της Α΄ τάξης τα περισσότερα βλέπουν τηλεόραση στο σαλόνι και λιγότερα στο δωμάτιό τους. Ενώ από τα παιδιά της Β΄ και της Γ΄τάξης τα περισσότερα βλέπουν στο δωμάτιό τους , κυρίως τα κορίτσια.
Τα περισσότερα παιδιά έχουν 2-3 τηλεοράσεις στο σπίτι τους.
Αγόρια και κορίτσια ανοίγουν την τηλεόραση χωρίς να έχουν αποφασίσει τι θα δουν, και διαλέγουν αφού κοιτάξουν τι υπάρχει στα διάφορα κανάλια. Λίγα είναι τα παιδιά που ανοίγουν την τηλεόραση μόνο όταν θέλουν να δουν μια εκπομπή που τους ενδιαφέρει.
Τα περισσότερα παιδιά βλέπουν τηλεόραση 2-3 ώρες την ημέρα. Πολύ λίγα βλέπουν 1 ώρα, και ακόμη λιγότερα είναι εκείνα που βλέπουν πάνω από 4 ώρες την ημέρα.
Από τα παιδιά της Α΄ τάξης τα περισσότερα βλέπουν τηλεόραση με τα αδέρφια τους, αλλά και με τους γονείς τους και πιο πολύ με τη μαμά. Λίγα παιδιά βλέπουν μόνα τους , πιο πολλά αγόρια. Από τα παιδιά της Β΄και Γ΄ τάξης τα περισσότερα βλέπουν μόνα τους και λιγότερο με τα αδέρφια τους και τους γονείς τους.
Τα περισσότερα παιδιά και των τριών τάξεων, όταν βλέπουν τηλεόραση μαζί με κάποιον άλλο, κρατούν το τηλεκοντρόλ. Λίγα απαντούν ότι το κρατάει κάποιος άλλος και κάποια παιδιά λένε ότι το κρατάει όποιος το προλάβει…
Όταν το πρόγραμμα διακόπτεται από διαφημίσεις, τα περισσότερα παιδιά και των τριών τάξεων αλλάζουν κανάλι. Αρκετά όμως, και κυρίως αγόρια της Α΄ τάξης, βλέπουν και τις διαφημίσεις.
Τα περισσότερα αγόρια και των τριών τάξεων θέλουν να βλέπουν πιο πολύ αθλητικές εκπομπές, ταινίες με περιπέτειες, θρίλερ, κωμωδίες και λιγότερο ντοκιμαντέρ και μουσικές εκπομπές. Τα παιδιά της Α΄ τάξης βλέπουν και παιδικά. Πολύ λίγα αγόρια προτιμούν τα ριάλιτι και τις συζητήσεις. Δε θέλουν τα κουτσομπολιά, τις ειδήσεις και το χρηματιστήριο. Τα κορίτσια προτιμούν να βλέπουν ταινίες και μάλιστα αισθηματικές. Τους αρέσουν τα ντοκιμαντέρ, τα τηλεπαιχνίδια, τα ριάλιτι και τα κουτσομπολιά. Δε θέλουν τις αθλητικές εκπομπές, τις πολιτικές συζητήσεις και τις ειδήσεις.
Τα περισσότερα αγόρια είναι ευχαριστημένα με τις εκπομπές της τηλεόρασης. Τα κορίτσια θα ήθελαν να είναι περισσότερο ευχάριστες οι εκπομπές. Ακόμα θα ήθελαν να υπάρχουν περισσότερες εκπομπές που να αφορούν την εφηβική ηλικία.
Τα παιδιά συζητούν με τους φίλους τους για τις εκπομπές. Κάποια, και κυρίως κορίτσια, και με τους γονείς τους.
Αγόρια και κορίτσια βλέπουν ιδιωτικά κανάλια, αλλά και συνδρομητικά. Ελάχιστα, και κυρίως κορίτσια, βλέπουν κρατικά.
Αν δεν υπήρχε η τηλεόραση, θα έβγαιναν περισσότερο έξω: τα κορίτσια για να κάνουν βόλτες και να συζητήσουν με τις φίλες τους, ενώ τα αγόρια για να παίξουν και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Περισσότερο τα κορίτσια και λιγότερο τα αγόρια θα άκουγαν μουσική και θα διάβαζαν λογοτεχνικά βιβλία. Θα ξεκουράζονταν περισσότερο. Και κάποια αγόρια, λίγα, δε θα ήξεραν τι να κάνουν…



Διάβασμα :
Τα κορίτσια αγαπούν περισσότερο το διάβασμα από τα αγόρια. Διαβάζουν κατά κανόνα το απόγευμα στο σπίτι, λιγότερο το βράδυ και στις διακοπές.
Αγόρια και κορίτσια προτιμούν μυθιστορήματα-διηγήματα, περιπέτειες, κόμικς και λιγότερο επιστημονικά και ιστορικά βιβλία.
Ο χρόνος που διαθέτουν για διάβασμα τα μικρότερα παιδιά είναι μισή ώρα έως 2 ώρες την ημέρα, ενώ τα μεγαλύτερα 1 έως 4 ώρες την ημέρα.
Όταν ήταν μικροί τους διάβαζαν παραμύθια, τώρα προτιμούν να διαβάζουν μόνοι τους. Στο σπίτι διαβάζουν βιβλία, κυρίως η μητέρα και τα αδέρφια και λιγότερο ο πατέρας.
Χρησιμοποιούν βιβλία της δημοτικής βιβλιοθήκης, όμως περισσότερο βιβλία της σχολικής βιβλιοθήκης, και κυρίως τα κορίτσια.
Πολύ λίγα παιδιά παίρνουν συστηματικά κάποιο περιοδικό.
Στην ερώτηση «τι σημαίνει για σένα η επίσκεψη της συγγραφέως κ. Σοφίας Μαντουβάλου στο σχολείο μας», τα παιδιά της Β΄ και Γ΄ τάξης απάντησαν τα περισσότερα ότι γνώρισαν από κοντά μια συγγραφέα και αγάπησαν πιο πολύ τα βιβλία. Κάποια παιδιά, κυρίως κορίτσια, σκέφτηκαν ότι ίσως γίνουν κάποτε συγγραφείς…
Αγόρια και κορίτσια θέλουν να τους χαρίζουν βιβλία. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που δε θέλουν (κάποιοι από τα μεγαλύτερα αγόρια).
Αν δεν υπήρχε το διάβασμα θα έπαιζαν περισσότερο, θα έβλεπαν τηλεόραση, θα ασχολούνταν με τον υπολογιστή και τον αθλητισμό. Πολλά κορίτσια θα άκουγαν μουσική και ραδιόφωνο, θα ζωγράφιζαν, θα έβγαιναν στη φύση και θα ασχολούνταν με δουλειές στο σπίτι.

Βιβλία της βιβλιοθήκης μας, που έχουν γίνει σειρές στην τηλεόραση
ή κινηματογραφικές ταινίες.

Ξένο Μυθιστόρημα (ΞΜ)
1) Ο μικρός πρίγκιπας : Σαιντ Εξυπερύ
2) Ο Ρομπέν των δασών : Τζων Φίννεμορ
3) Τα ταξίδια : Μάρκο Πόλο
4) Μόγλης : Ρούντιγιαρντ Κίπλινγκ
5) Η καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά : Χάρριετ Μπίτσερ Στόου
6) ΚΒΟ ΒΑΝΤΙΣ, ΝΤΟΜΙΝΕ ; : Ερρίκος Σιέγκεβιτς
7) Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον : Σ. Λάγκερλοφ
8) Μόμπι-Ντικ ή η Φάλαινα : Herman Melvile
9) Όλιβερ Τουίστ : Ντίκενς
10) Οι περιπέτειες του Τομ Σώγερ : Μαρκ Τουαίν
11) Οι περιπέτειες του Χωκ Φιν : » »
12) Οι τρεις Σωματοφύλακες : Αλέξανδρος Δουμάς
13) Τζέην Έυρ : Σαρλότ Μπροντέ
14) Ανεμοδαρμένα Ύψη : Emily Bronte
15) Άννα Καρένινα : Λέων Τολστόι
16) Η μηχανή που ταξιδεύει στο χρόνο : Χ. Τζ. Γουέλς
17) Μιχαήλ Στρογκώφ : Ιούλιος Βερν
18) Ο 15χρονος πλοίαρχος : »
19) Μπεν Χουρ : Λιου Ουάλλας
20) Έγκλημα και τιμωρία : Ντοστογιέβσκη
21) 1984 : Τζωρτζ Όργουελ.
22) Άμλετ : Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
23) Αντώνιος και Κλεοπάτρα: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
24) Αποχαιρετισμός στα όπλα: Έρνεστ Χεμινγουέι.
25) Βασιλιάς Ληρ : Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
26) Για ποιον χτυπά η καμπάνα : Έρνεστ Χεμινγουέι.
27) Έμμα : Τζειν Ώστεν
28) Η μαύρη τουλίπα : Αλεξ. Δουμάς.
29) Υπερηφάνεια και προκατάληψη : Τζέιν Ώστεν
30) Χωρίς οικογένεια : Έκτωρ Μαλώ
31) Με οικογένεια : Έκτωρ Μαλώ

Ελληνικό Μυθιστόρημα (ΕΜ)
1) Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά : Νίκος Καζαντζάκης
2) Ο Χριστός ξανασταυρώνεται : Νίκος Καζαντζάκης
3) Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα : Κων/νος Θεοτόκης
4) Η τιμή και το χρήμα : Κων/νος Θεοτόκης
5) Λωξάνδρα : Μαρία Ιορδανίδου
6) Η κυρία Ντορεμί : Λιλίκα Νάκου
7) Μαντώ Μαυρογένους : Σπύρος Μελάς
8) Ο συμβολαιογράφος : Αλέξανδρος Ραγκαβής
9) Η φανέλα με το εννιά : Μένης Κουμανταρέας
10) O Πρίγκιπας : Μήτσος Κασόλας
11) To καπλάνι της βιτρίνας : Άλκη Ζέη
12) «Ζ» : Βασίλης Βασιλικός
13) Γιούγκερμαν : Μ. Καραγάτσης
14) Η νοσταλγός : Αλ. Παπαδιαμάντης
15) Η πριγκηπέσα Ιζαμπώ :Άγγελος Τερζάκης.
16) Η Στέλλα Βιολάντη : Ξενόπουλος.
17) Ιλιάδα : Όμηρος.
18) Καπετάν Μιχάλης : Ν. Καζαντζάκης.
19) Κατάδικος : Κ. Θεοτόκης.
20) Μήδεια : Ευριπίδης
21) Ο Ποπολάρος : Ξενόπουλος.
22) Οδύσσεια : Όμηρος.
23) Στέλλα Βιολάντη : Γρηγ. Ξενόπουλος.
24) Συνταγματάρχης Λιάπκιν : Μ Καραγάτσης.

-----------------------------------------------------
η ομάδα που δούλεψε


Ο Groucho Marx, ο διάσημος Αμερικανός κωμικός, είπε σχετικά
με την τηλεόραση :

«Βρίσκω την τηλεόραση πολύ επιμορφωτική. Κάθε φορά που
κάποιος ανοίγει μια τηλεόραση , εγώ πάω σε άλλο δωμάτιο
και διαβάζω ένα καλό βιβλίο»

13 Ιαν 2009

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Ιανουάριος 2003
(από το ημερολόγιο της βιβλιοθήκης)
















Ενώ όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος έρχεται (επέμβαση Αμερικής στο Ιράκ), στη βιβλιοθήκη μας δημιουργείται έντονη αντιπολεμική ατμόσφαιρα.
Κατεβαίνουν από τα ράφια τα βιβλία με αντιπολεμικό περιεχόμενο. Συγχρόνως, μετά από παρακίνησή μου, οι μαθητές φέρνουν σκίτσα, από εφημερίδες και περιοδικά, σχετικά. Τα φωτοτυπούμε σε πολλά αντίγραφα και τα μοιράζουμε σε όλο το σχολείο. Τα παιδιά γράφουν το μήνυμά τους πάνω στα σκίτσα ή ζωγραφίζουν δικά τους αντίστοιχα. Τα εκθέτουμε στη βιβλιοθήκη.
Φεβρουάριος 2003
Συνεχίζεται η συγκέντρωση των σκίτσων, αλλά και των αντιπολεμικών βιβλίων που όλο και ανακαλύπτουμε στη συλλογή μας. Ανοίξαμε βιβλία σε πίνακες ζωγραφικής με σχετικό περιεχόμενο.
Και φτάνουμε στις 14 Φεβρουαρίου, τότε που έγιναν αντιπολεμικές διαδηλώσεις σ' όλη την Ελλάδα. Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μάς ζητάει συμμετοχή 2 μέρες πριν τη διαδήλωση στην Καστοριά. Είμασταν έτοιμοι...
Όλα αυτά, που είχαμε ήδη εκθέσει στη βιβλιοθήκη μας, τα κατεβάσαμε στο προαύλιο της Νομαρχίας, όπου έγινε η αντιπολεμική εκδήλωση. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Ελένη Βασιλειάδου, έφερε στο σχολείο μία ζωγράφο, που ζωγράφισε τη Γκουέρνικα του Πικάσο βλέποντας από βιβλίο μας. Αυτό, σε μεγάλο πανί, αποτέλεσε το...σκηνικό μας στη Νομαρχία. Ο κ. Στέλιος Σπανός με την κ. Χριστίνα Παούνη ετοίμασαν και παρουσίασαν με ομάδα παιδιών μας ένα δρώμενο (πόλεμος και ειρήνη). Η χορωδία του σχολείου είπε τρία τραγούδια για την ειρήνη. Έκανε μεγάλη εντύπωση η συμμετοχή μας. Αναβαθμίσαμε την εκδήλωση μας είπαν.
Το συγκινητικό ήταν που ερχόταν παιδιά λυκείου στα βιβλία μας και μας ζητούσαν ένα ποίημα ή πεζό για να ανεβούν στο βήμα και να το διαβάσουν εκείνη τη στιγμή...
Άλλοι μας ζητούσαν από τα σκίτσα...
Τις ίδιες μέρες συγκεντρώσαμε στη βιβλιοθήκη (με τη βοήθεια του μαθηματικού του σχολείου, Χρήστου Μασούρα) φάρμακα που έφεραν οι μαθητές και τα στείλαμε στους Γιατρούς του Κόσμου.

Βιβλία της βιβλιοθήκης μας με αντιπολεμικά μηνύματα
1. Ιλιάδα του Ομήρου (πολεμικό, με αντιπολεμικό μήνυμα)
2. Ιστορία Ηροδότου
3. Θουκυδίδου Ιστορία (Επιτάφιος του Περικλέους)
4. Αισχύλος ( Ικέτιδες, Πέρσες, Επτά επί Θήβας,
Προμηθέας, Δεσμώτης)
5. Ευριπίδης (Ηρακλείδαι, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ιφιγένεια εν Ταύροις)
6. Αριστοφάνης (Ειρήνη, Πλούτος)
7. Αλκιβιάδης ή οι κίνδυνοι της φιλοδοξίας :Jacqueline de Romilli
8. Οι πατέρες της εκκλησίας για τον πόλεμο και την ειρήνη.
9. Ελληνική Νομαρχία, Ανωνύμου του Έλληνος.
10. Πόλεμος κατά του πολέμου
(αποφάσεις του πρώτου πανελληνίου συνεδρίου…)
11. Η ζωή εν τάφω : Στράτης Μυριβήλης
12. Ο μπαμπάς ο πόλεμος : Ιάκωβος Καμπανέλης
13. Οργή λαού : Κώστας Βάρναλης
14. Ζητείται ελπίς : Αντώνης Σαμαράκης
15. Ματωμένα χώματα : Διδώ Σωτηρίου
16. Ιστορία ενός αιχμαλώτου : Στρατή Δούκα
17. Αυτό το παιδί πέθανε αύριο : Νέστορας Μάτσας
18. Η κόλαση των παιδιών : Λιλίκα Νάκου
19. Το διπλό ταξίδι : Λίτσα Ψαραύτη
20. Τα ξύλινα σπαθιά : Παντελής Καλιότσος
21. Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου : Άλκη Ζέη
22. Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
23. Αποχαιρετισμός στα όπλα : Έρνεστ Χέμινγουέη
24. Για τον πόλεμο και το θάνατο : Σίγκμουντ Φρόυντ
25. Ουδέν νεώτερον από το δυτικόν μέτωπον : Ρεμάρκ
26. Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό : Αλμπέρ Καμύ
27. Πόλεμος και Ειρήνη : Λέων Τολστόη
28. Ο μικρός πρίγκιπας : Α. Ντε Σαιντ Εξυπερύ.
29. Η φάρμα των ζώων : Τζωρτζ Όργουελ
30. Παιδαγωγικό Μανιφέστο : Μαρία Μοντεσσόρι
31. Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη
32. Άξιον Εστί : Οδυσσέα Ελύτη
33. Ρωμιοσύνη : Γιάννη Ρίτσου
34. Επιτάφιος : Γιάννη Ρίτσου
35. Δεκαοκτώ λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας : Γιάννη Ρίτσου

Συνεργασία με βιβλιοθήκη Πτολεμαϊδας

Ιανουάριος 2002
(Από το ημερολόγιο της βιβλιοθήκης)
Μετά από πρόταση του υπευθύνου της βιβλιοθήκης του 2ου Γυμνασίου Πτολεμαϊδας, Βασίλη Γκέκα, 20 μαθητές του σχολείου μας, αποτέλεσαν μία ομάδα που ανέλαβε να επεξεργαστεί με διάφορους τρόπους 20 βιβλία οικολογίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Το ίδιο θα έκανε και αντίστοιχη ομάδα από την Πτολεμαϊδα.
Το Μάιο υποδεχτήκαμε στη βιβλιοθήκη μας την ομάδα της Πτολεμαϊδας με τους Βασίλη Γκέκα και Λίτσα Χατζησαββίδου. Αφού έγινε η γνωριμία των παιδιών των δύο σχολείων (τρώγοντας κέικ -δύο ταψιά μάς έφεραν,εμείς σοκολατάκι...),αντάλλαξαν απόψεις για το περιεχόμενο των βιβλίων που είχαν μελετήσει και έθεσαν ερωτήσεις οι μεν στους δε.
Τα παιδιά χάρηκαν πολύ με αυτή την επικοινωνία.
Ήταν πράγματι συγκινητική εμπειρία...

Η Σοφία Μαντουβάλου στη βιβλιοθήκη μας (Νοέμβριο του 2001)

(δύο φαξ που στείλαμε στη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου)

Καστοριά 28 Νοεμβρίου 2001
Η βιβλιοθήκη μας το Νοέμβριο «γέμισε» με Σοφία Μαντουβάλου. Από τις αρχές του μήνα την είχαμε με τη βοήθεια της …Ονειροφαντασίας και στις 21, 22 και 23 Νοεμβρίου στην …κυριολεξία και τότε έγινε ό ό ό χ α μ ό ς !!
Από τις 24 Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα, που τη «χάσαμε» στην κυριολεξία, την ξαναβρήκαμε, πού αλλού…στην Ονειροφανταστική
Δ η λ α δ ή
Η Σοφία Μαντουβάλου έχει μπει για τα καλά στη ζωή του σχολείου μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σχολείου μας, όμως (και δεν υπερβάλλουμε) και της πόλης μας.
Όλη η Καστοριά (όσοι βέβαια είναι της …Ονειροφανταστικής Σχολής και όσοι δεν ήξεραν ότι είναι κατά βάθος αυτής της σχολής, αλλά το αγνοούσαν μέχρι τις 21 Νοεμβρίου) είναι γεμάτη από πολύχρωμες καρδούλες, χάχανα, ιστοριούλες τρυφερές με φεγγαράκια, σταγόνες της βροχής και κυματάκια της λίμνης μας, καρεκλοπόδαρα, καπέλα, Ντορεμιφασολλασίδια, σαπουνόφουσκες… και όλα αυτά φωτεινά κι αστραφτερά και χωρίς κλάματα τα δικά μας σύννεφα, μόνο γέλια και χαρές (α ναι και κάποια δάκρυα, χαράς όμως – καλά κάνετε και με επαναφέρετε στην τάξη) και όλα αυτά τρελάθηκαν στις κολοτούμπες κάτω από το τρελό πάπλωμα της Ρόζυ-Ροζ, για να ζεσταθούν πολύ και να ετοιμαστούν για τον καινούριο χρόνο που θα μας βρει όλους ερωτευμένους περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε εμπνεύσεις για το «Σου γράφω για να σου πω πως…»




Καστοριά, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2001
Ένας Νέος Άνθρωπος μπήκε στη ζωή μου…
Τη γνώρισα το Μάιο, τότε που «μάγεμα η φύσις κι όνειρο στην ομορφιά και χάρη», τότε που «η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα», τότε που τα λιβάδια μας ήταν γεμάτα παπαρούνες… είπε ο Γιάννης Παπαδάτος που ήταν στην παρέα του «Κύκλου του Ελληνικού παιδικού βιβλίου», που μας ήρθε από την Αθήνα σε διημερίδα που οργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ορεστίδος με θέμα: «Η παιδική και νεανική λογοτεχνία : Το μαγικό ραβδί της εκπαίδευσης»…
Ήμουν εκεί… Ήταν εκεί και …«Η Σταχτοπούτα της εκπαίδευσης»,
η Σοφία Μαντουβάλου. Την πλησίασα πριν ανεβεί στο βήμα, για να αναπτύξει το θέμα της και τη ρώτησα ανυπόμονα : «Ποια είσαι εσύ;», «η Σοφία Μαντουβάλου, που σε λίγο θα μιλήσω». Όμως εγώ τη γνώρισα και την ξεχώρισα πριν μιλήσει. Δεν ήξερα γιατί. Κάτι εξέπεμπε, ακτινοβολούσε… (μέσα σε μια μεγάλη αίθουσα – γυμναστήριο, ανάμεσα σε 200 περίπου άτομα – οι 30 συγγραφείς – εκπαιδευτικοί, οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί και κυρίως νηπιαγωγοί και δάσκαλοι και λιγότεροι καθηγητές) και ξεχώριζε…
Και «η Σταχτοπούτα της Εκπαίδευσης» κάποια στιγμή βρέθηκε στο βήμα, δεν ανέβηκε όπως όλοι οι άλλοι περπατώντας, αλλά «βρέθηκε»… μάλλον η Ονειροφαντασία την ανέβασε εκεί, για να τη δούμε καλύτερα… Και μαγευτήκαμε…
Δεν έφυγε από το μυαλό μου μέχρι την άλλη μέρα που ήρθα στο σχολείο και διαπίστωσα ότι το ίδιο ένιωσε και η Δήμητρα Καρλή, η μουσικός του σχολείου…κοιταχτήκαμε… «σκέφτεσαι ό,τι σκέφτομαι;» της είπα, «ναι», μου απάντησε, «να φέρουμε τη Μαντουβάλου στο σχολείο», είπαμε μ’ ένα στόμα…
Της είπα λοιπόν στο τηλέφωνο την ίδια μέρα : «Θα έρθει η Σταχτοπούτα της Εκπαίδευσης με το μαγικό της ραβδί με το οποίο αφού αγγίξει τα παιδιά θα πετύχουμε, με τη νέα σχολική χρονιά, τα 1000 περίπου βιβλία που διαβάσαμε φέτος να γίνουν 2000 ; » «Έφτασα!», είπε η Σοφία.
Και τη φέραμε, ήρθε δηλαδή με τη βοήθεια, την υλική συμπαράσταση, των γονέων των παιδιών μας.
Το ανακοινώσαμε πρώτα στο Διευθυντή του σχολείου (από τον Ιούνιο αυτά). Και την είχαμε εδώ 21, 22 και 23 Νοεμβρίου.
Το κάθε τμήμα τη χάρηκε για μία διδακτική ώρα. Ερχόταν στη βιβλιοθήκη 2 τμήματα μαζί (δηλ. 42-43 μαθητές κάθε φορά)
Της τα παραδώσαμε και …τα μάγεψε. Συζήτησαν μαζί της, τη ρώτησαν πώς εμπνέεται και γράφει, γιατί γράφει, πόσα βιβλία έγραψε,πώς περνάει τη μέρα της...
Αυτή τους ρώτησε αν ονειρεύονται μέρα μεσημέρι κι αν είναι ερωτευμένοι…
Για τη συνέχεια ζητήστε τη βοήθεια της ...Ο ν ε ι ρ ο φ α ν τ α σ ί α ς !





Από το ημερολόγιο της βιβλιοθήκης :
21, 22 και 23 Νοεμβρίου (2001) η βιβλιοθήκη μας (κατ' επέκταση το σχολείο, αλλά και η Καστοριά...) γέμισε με Σοφία Μαντουβάλου, γέμισε με
δ η μ ι ο υ ρ γ ί α και φ α ν τ α σ ί α... με ...Ο ν ε ι ρ ο φ α ν τ α σ ί α !
Η Σοφία Μαντουβάλου είναι μία συγγραφέας (βέβαια η ίδια δηλώνει επάγγελμα : "βροχοποιός"...) παιδικής Λογοτεχνίας.
Γράφει, λέει, για παιδιά και νεανικές ψυχές.
Εργάζεται στην εκπαιδευτική Τηλεόραση, ως ειδικός στην εκπαίδευση με τις σύγχρονες τεχνολογίες.Τα βιβλία που γράφει-σύμφωνα με όσα λέει ο εκδότης της Καστανιώτης- "είναι σχεδιασμένα με τρόπο που απελευθερώνει το δυναμισμό της φαντασίας που έχει μέσα του κάθε παιδί". Και ότι αυτά τα λόγια δε λέγονται έτσι για να λέγονται το αποδεικνύουν τα έργα-δημιουργίες-εμπνεύσεις των παιδιών μας... Δηλαδή :
Ένα μήνα πριν έρθει η Σοφία μοίρασα σε μαθητές και καθηγητές "καρδούλες" πολύχρωμες με στίχους που τις συνοδεύουν από το βιβλίο της:
"σου χαρίζω μία καρδούλα"
Άλλοι μαθητές ζωγράφισαν κι άλλοι έγραψαν παρόμοια στιχάκια (για τη ζωγραφική κάποιοι χρησιμοποίησαν και τον ΗΥ)
Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του μαθητή του Β2 Γιάννη Τσαούση που σε κάθε διάλειμμα ερχόταν με καινούριο στιχάκι, 35 έφερε συνολικά!
Άλλος μαθητής είπε:"Τέτοια συγγραφέα πρώτη φορά βλέπω! Μπορώ κι εγώ να γράψω έτσι!"
Γιατί η συγγραφέας αυτή , είπα, "μιλάει απλά" και μιλάει με πρωτότυπο τρόπο για όλη τη ζωή, για τα καθημερινά που ζούμε και μας κάνουν να χαιρόμαστε, ακόμα και όσα μας στεναχωρούν...
Και όταν μας ήρθε την υποδεχτήκαμε με τραγούδι,και τι τραγούδι!
Η μουσικός του σχολείου Δήμητρα Καρλή πήρε 5-6 στιχάκια της Σοφίας, από το ίδιο βιβλίο, και έκανε μία μουσική σύνθεση. Την έμαθε στη χορωδία του σχολείου και την τραγούδησαν με φλογέρες , αρμόνιο και άλλα μουσικά όργανα...
Ήταν το αποκορύφωμα της δημιουργίας... Η Σοφία έκλαψε...
Οι υπόλοιποι καθηγητές, 17 από τους 21, συμμετείχαν ...τρώγοντας, πίνοντας και συζητώντας εκπαιδευτικά και όχι μόνο, σε Συμπόσιο στο χώρο της βιβλιοθήκης, όπου ο καθένας έφερε το ...τάπερ του, μετά το 7ωρο (2-4,30)
Η Αγλαϊα Σαμαρά, στη διάρκεια του γεύματος (είχε φέρει καστοριανούς σαρμάδες,που πολύ άρεσαν στη συγγραφέα) μας διάβασε το ποίημα του Στρατήγη "καρδιά μου..."
Για τα υπόλοιπα και πάλι ζητήστε τη βοήθεια της Ονειροφαντασίας...
Το βράδυ μάς κάλεσε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ΔΙΚΤΥΟ, στην εκπομπή "η πόλη στον αέρα" του δημοσιογράφου Αντώνη Παραρά. Για μισή ώρα, μάς είπε,όμως μας κράτησε μιάμιση... Και την άλλη μέρα σχολιάστηκε ότι αναβαθμίσαμε την εκπομπή...
Θα έχουμε και συνέχεια...
Μας άφησε η Σοφία ένα βιβλίο της...μισοτελειωμένο,
το "Σου γράφω για να σου πω πως..."
να το τελειώσουμε εμείς...έτσι είπε...αλίμονό μας!
Αλλά πού ξέρεις...μπορεί να είμαστε κι εμείς συγγραφείς και δεν το ξέρουμε...
άλλωστε δε λέει κι ο εκδότης της ότι τα βιβλία της απελευθερώνουν το δυναμισμό και τη φαντασία που έχει μέσα του κάθε παιδί;

Σχολικό έτος 2000-2001



Καστοριά 10-9-2001
(το κείμενο στάλθηκε στο γραφείο βιβλιοθηκών του ΥΠΕΠΘ)
Η λειτουργία της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς κατά το σχολικό έτος 2000-2001

Εργάζομαι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 23 χρόνια ως φιλόλογος. Από την πρώτη χρονιά (1977, ως αναπληρώτρια σε γυμνάσιο του Βόλου) αναλάμβανα τη βιβλιοθήκη του σχολείου, πιστεύοντας στο ρόλο της σχολικής βιβλιοθήκης. Πέρασα από 8 συνολικά σχολεία (στους νομούς Μαγνησίας, Ημαθίας, Καστοριάς), στα οποία οργάνωνα, εμπλούτιζα και λειτουργούσα τις μικρές βιβλιοθήκες. Οι εμπειρίες μου είναι συγκινητικές. Όμως αυτό που έζησα αυτή τη σχολική χρονιά, ως υπεύθυνη βιβλιοθήκης στο 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς, είναι πρωτόγνωρο! (Και είμαστε στην αρχή! Σκέφτομαι.) Παρ’ όλο που καθημερινά η οργάνωση της βιβλιοθήκης έπαιρνε 4-5 ώρες, η λειτουργία της ήταν πολύ καλή. Οι μαθητές αγάπησαν το χώρο, έγινε ο χώρος τους. Mπαίνουν στη βιβλιοθήκη στα διαλείμματα, σε κενά και όταν κάποιος καθηγητής κάνει το μάθημά του στο χώρο της.
Από τους 200 μαθητές οι 146 δανείστηκαν κάποιο ή κάποια βιβλία. Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς διακινήθηκαν 980 βιβλία . Εκτός από τα λογοτεχνικά βιβλία, που κυρίως δανείζονταν τα παιδιά, άλλα βιβλία που διακινήθηκαν ήταν σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους (μουσική, ζωγραφική, αθλητισμό, κινηματογράφο, θέατρο, βιβλία που αφορούν την εφηβεία κ.ά.).Επίσης βιβλία που αφορούσαν εργασίες τους κυρίως στην τεχνολογία, την ολυμπιακή παιδεία, αλλά και άλλα μαθήματα. Κάποιοι καθηγητές παρακινούσαν τους μαθητές τους να έρχονται στη βιβλιοθήκη. Ο Διευθυντής του σχολείου ανταποκρίνονταν με προθυμία και ικανοποίηση κάθε φορά σε ό,τι ζητούσα.
Αρκετές φορές, στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, το μάθημα έγινε στη βιβλιοθήκη, όπου κάθε φορά χρησιμοποιούνταν υλικό σχετικό με την ενότητα που διδάσκονταν (στην Ιστορία, στη Λογοτεχνία, στα Καλλιτεχνικά, στη Μουσική, στην Τεχνολογία, στη Φυσική Αγωγή). Τα παιδιά μπήκαν στη βιβλιοθήκη κατά τμήμα (9 συνολικά τμήματα) για μία ολόκληρη διδακτική ώρα, τρεις φορές στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς για να ενημερωθούν για τη θέση των βιβλίων και το περιεχόμενό τους, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τα βιβλία με τρόπο αποτελεσματικό.
Στα τραπέζια της βιβλιοθήκης ήταν απλωμένα κάθε φορά γύρω στα 30 εντυπωσιακά βιβλία (κυρίως των ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ, που άλλαζαν κάπου-κάπου),τα οποία οι μαθητές ξεφύλλιζαν στα διαλείμματα ή στα κενά τους. Κάποιοι μαθητές (4-5 κατά μέσο όρο από κάθε τμήμα ) ασχολήθηκαν (όποιοι ήθελαν και όποτε ήθελαν) με την οργάνωση της βιβλιοθήκης και έδειξαν μεγάλη προθυμία (μάλιστα κάποιοι με ρώτησαν τι σπούδασα για να κάνω αυτή τη δουλειά, για να σπουδάσουν κι αυτοί…). Έχουν γνωρίσει πολλά βιβλία τα παιδιά, έστω και ξεφυλλίζοντάς τα μόνο. Αφού τους είχα πει ότι θα έρχονται στη βιβλιοθήκη όχι μόνο για να δανειστούν κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο ή για να κάνουν την εργασία τους, αλλά και για όποια απορία τούς δημιουργείται, για οποιοδήποτε θέμα, πολλά παιδιά ανταποκρίθηκαν και ζητούσαν διάφορα (π.χ. μαθητής της Γ΄ τάξης ήρθε στη βιβλιοθήκη και ζήτησε τον «Τάφο» του Παλαμά, γιατί είχαν κάνει στην τάξη ένα απόσπασμα, αλλά αυτός το ήθελε όλο. Άλλος ζήτησε τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη, γιατί του έκανε, λέει, εντύπωση ο τίτλος. Άλλος ήθελε να βρει για τη «Γη του Πυρός»).
Στη βιβλιοθήκη κατέφευγαν και οι «τιμωρημένοι» μαθητές (με ωριαία απομάκρυνση), όπου «αναγκάζονταν» να ξεφυλλίσουν βιβλία (έτσι κάποιοι βρήκαν βιβλία σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα μαθητή που τον ενδιέφεραν τα μουσικά όργανα, για τα οποία βρήκε πολλά βιβλία) και …ύστερα πήγαιναν πιο ήρεμοι στην τάξη.
Και ένα ευτράπελο…Μαθητής της Α΄ τάξης ήρθε στη βιβλιοθήκη με ένα χαρτάκι όπου έγραφε το θέμα της εργασίας που του ανέθεσε ο καθηγητής της Τεχνολογίας: «Γιατί δε χρησιμοποιείται Εβραίος στην πυρηνική ενέργεια»…Επειδή δε μπορούσα να του βρω πληροφορίες για το θέμα του…, πήγα στον καθηγητή και διαπίστωσα ότι το θέμα ήταν: «Γιατί δε χρησιμοποιείται ευρέως η πυρηνική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος»…
Από τους 25 καθηγητές του σχολείου οι 15 μπήκαν αρκετές φορές στη βιβλιοθήκη και χρησιμοποίησαν υλικό σχετικό με το μάθημά τους ή με κάποια πανεπιστημιακή εργασία τους.
Στο χώρο της βιβλιοθήκης ,κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς έγιναν και κάποιες εκδηλώσεις :
1) Τον Οκτώβριο, αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Σεφέρη, κυρίως μουσικό. Τα ποιήματα, που ακούστηκαν μελοποιημένα μοιράστηκαν στους μαθητές σε φωτοτυπίες. Παρακολούθησαν την εκδήλωση κατά τάξεις.
2) Το Μάρτιο, από 19 μέχρι 25 Μαρτίου, έγινε στο χώρο της βιβλιοθήκης έκθεση βιβλίου με θέμα: «Η περίοδος της Τουρκοκρατίας και η Ελληνική Επανάσταση» (με βιβλία ιστορικά και λογοτεχνικά).
Τις ίδιες μέρες, σε κάποια διαλείμματα, οι μαθητές άκουγαν από το μεγάφωνο του στερεοφωνικού της βιβλιοθήκης (που είχε «βγει» στο παράθυρο προς την αυλή του σχολείου…) τραγούδια σχετικά με την Εθνική Επέτειο.



3) Τον Απρίλιο, στις 2,3 και 4, έγινε στη βιβλιοθήκη αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Οι μαθητές ήρθαν κατά τμήμα στη βιβλιοθήκη και απασχολήθηκαν για μία διδακτική ώρα. Πάνω στα τραπέζια υπήρχε ένα σκίτσο σχετικό με το βιβλίο, όπου ο καθένας έγραφε το μήνυμά του (σας στέλνω κάποια από αυτά). Στη συνέχεια διαβάζαμε το μήνυμα της ΙΒΒΥ (παγκόσμια οργάνωση βιβλίων για τη νεότητα) και σχολιάζαμε την αφίσα. Ακολουθούσε συζήτηση πάνω σε βιβλία που είχαν διαβάσει κάποιοι απ’ τους μαθητές. Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι μαθητές να φεύγουν από τη βιβλιοθήκη έχοντας σημειώσει γύρω στους 10 τίτλους βιβλίων (βιβλία δηλαδή που τα πρότειναν συμμαθητές τους, και αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα). Κάποια παιδιά τα ζητούσαν εκείνη τη στιγμή για να τα δανειστούν.
4) Την παραμονή της Πρωτομαγιάς έγινε αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά. Κατά την πρωινή συγκέντρωση τα παιδιά άκουσαν τα σχετικά με το διπλό νόημα της μέρας. Στα τζάμια του σχολείου υπήρχαν αποκόμματα από εφημερίδες με αφιερώματα (π.χ. Μάης του ΄36, του ΄44 κ. α.).
Στα διαλείμματα τα παιδιά άκουγαν τραγούδια σχετικά.
Στον πίνακα ανακοινώσεων και στα τζάμια της βιβλιοθήκης πάντα υπάρχουν σκίτσα, μηνύματα και ειδησούλες ενδιαφέρουσες.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς κάποιοι γονείς των παιδιών, ενημερωμένοι από τα παιδιά τους , ήρθαν για να δουν τη βιβλιοθήκη. Έγινε σχετική ενημέρωση στο Σύλλογο Γονέων, και για να τη δουν όλοι οι γονείς μοιράστηκαν οι έλεγχοι του β΄τριμήνου στο χώρο της. Έδειξαν μεγάλη ικανοποίηση και υποσχέθηκαν ότι θα είναι στο πλευρό μας σε ό,τι χρειαστούμε.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων του σχολείου ήρθαν στη βιβλιοθήκη δέκα μέρες πριν κλείσει το σχολείο για τις καλοκαιρινές διακοπές και μου είπαν: "Πες μας πώς κατάφερες και έρχονταν τα παιδιά μας όλη τη χρονιά στο σπίτι με λογοτεχνικό βιβλίο, πες μας τι μπορούμε να κάνουμε, πώς να βοηθήσουμε το έργο σου εδώ, σκεφτήκαμε να αγοράσουμε βιβλία" Τους απάντησα πως καλά θα είναι να φέρουμε έναν καλό συγγραφέα στη βιβλιοθήκη με το νέο σχολικό έτος. (Δεν υπήρχε τότε ακόμα ο θεσμός του ΕΚΕΒΙ "συγγραφείς στα σχολεία", οπότε έπρεπε να επιβαρυνθούν οικονομικά οι γονείς) Συμφώνησαν, ήδη καλέσαμε τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου, την περιμένουμε το Νοέμβριο...  (υπάρχει εδώ στα περιεχόμενα σχετική ανάρτηση με την καταπληκτική επίσκεψή της στο σχολείο)
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς στείλαμε σε διάφορους τοπικούς φορείς (Νομάρχη, Δήμαρχο, εφημερίδες κ. ά.) ένα κείμενο σχετικό με τη βιβλιοθήκη, για να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία
Πιστεύουμε κι εγώ ως υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης, αλλά και ο Διευθυντής του σχολείου και ο Σύλλογος των καθηγητών ότι, αν και βρισκόμαστε στην αρχή, καταφέραμε να συνδέσουμε τη σχολική βιβλιοθήκη με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Για τη συνέχεια ελπίζουμε πολύ περισσότερα…
Η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης
Ιωάννα Λουλάκη, φιλόλογος

Ίδρυση της βιβλιοθήκης

(κείμενο που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο τον Ιούνιο 2001)

H Bιβλιοθήκη του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς

Νέο χώρο απέκτησε απ’ αυτή τη σχολική χρονιά , Σεπτ. 2000-Ιούν.2001, η εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς. Είναι ο χώρος της «Σχολικής Βιβλιοθήκης», κάτι εντελώς καινούριο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση!
Δηλαδή: Απ’ αυτή τη σχολική χρονιά το 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς είναι ένα από τα 500 Γυμνάσια-Λύκεια της χώρας στο οποίο ιδρύθηκε, οργανώνεται και λειτουργεί Σχολική Βιβλιοθήκη, σε χώρο 100 τ.μ., εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μέσα.
Πρόκειται για εφαρμογή σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας. Περιέχει 6.000 βιβλία, CD, CD ROM ,οπτικοακουστικά μέσα και Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές και καθηγητές του σχολείου για να βρουν το κατάλληλο βιβλίο κάθε φορά ή για να συνδεθούν με το Διαδίκτυο (Internet) για περισσότερες πληροφορίες. Οργανώνεται και λειτουργεί με την ευθύνη επιμορφωμένης υπευθύνου καθηγήτριας.
Εκτός από τα λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία οι μαθητές δανείζονται, υπάρχουν πολλά αξιόλογα βιβλία που βοηθούν τους μαθητές, στα μαθήματά τους και στις εργασίες τους. Επίσης βιβλία που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα των παιδιών(μουσική, ζωγραφική, αθλητισμό κινηματογράφο, θέατρο κ.ά.) Και βεβαίως βιβλία για τους καθηγητές τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πρόσθετο υλικό για το αντικείμενο της διδασκαλίας τους ή για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας .
Αρκετές φορές το μάθημα έγινε στο χώρο της βιβλιοθήκης, όπου χρησιμοποιούνταν κάθε φορά υλικό σχετικό με την ενότητα που διδάσκονταν.
Στο χώρο της έγιναν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς αφιερώματα: π.χ. για τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, την Εργατική Πρωτομαγιά κ.ά.
Ακόμα εκθέσεις βιβλίων ανάλογα με την επικαιρότητα (εθνικές επέτειοι) ή με τα μαθήματα (π.χ. Ανατολικοί πολιτισμοί, Μινωικός πολιτισμός, Αναγέννηση)
Οι μαθητές γέμιζαν τη βιβλιοθήκη σε όλα τα διαλείμματα, αλλά και σε κάποια κενά τους. Αγάπησαν το χώρο, έγινε ο χώρος τους.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς Σεπτ.2000-Μάϊο 2001 δανείστηκαν 980 βιβλία… (σύνολο μαθητών=200).
Βέβαια και η πιο μεγάλη βιβλιοθήκη πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζεται με νέα βιβλία που μας πλημμυρίζουν καθημερινά.
Όσοι νοιάζονται για την ίδια υπόθεση (δηλ. πώς θα φέρουμε κοντά στα παιδιά μας όσο γίνεται περισσότερα βιβλία…) μπορούν να βοηθήσουν τη βιβλιοθήκη αυτή για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο ρόλος της.
Ο Διευθυντής του σχολείου και ο σύλλογος των καθηγητών αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι με το θεσμό της Σχολικής Βιβλιοθήκης, η οποία έχει αναβαθμίσει το σχολείο με το τόσο πλούσιο και αξιόλογο υλικό που περιέχει.
Έχει δώσει στο σχολείο μια πρωτόγνωρη ζωντάνια.
Ο Διευθυντής και
Ο Σύλλογος των Καθηγητών